VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA

BEL ONS: 085 065 72 49.       VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA

Eenzaamheid verminderen? Dit zijn drie richtingen waarin jij kunt denken

Wat werkt nu echt als je eenzaamheid wilt verminderen onder ouderen? Eenzaamheid-experts hebben in ieder geval een helder en belangrijk advies: voorkomen is beter dan genezen. Bij mensen die zich al eenzaam voelen, is het immers lastig om de bestaande gevoelens te verminderen. Preventie is om die reden altijd de betere strategie. In deze blog leggen wij concreet uit wat u kunt doen en hoe de Mobifem hierbij kan helpen.

Femly

Met Femly heb ik eindelijk weer tijd voor mezelf. Samen met de familie heb ik balans tussen de aandacht voor mijn moeder en de rest van mijn leven.

1. Vergroot het netwerk

Grofweg zijn drie typen oplossingsrichtingen mogelijk om eenzaamheid te verminderen. De eerste is het uitbreiden van het sociale netwerk waarin de persoon in kwestie zich bevindt. Dit lost met name sociale eenzaamheid op. 

Deelname aan sociale activiteiten of kennismakingen met nieuwe contacten zorgt voor uitbreiding van de bestaande relaties. Juist deze uitbreiding zorgt ervoor dat ouderen zich minder eenzaam voelen. 

Tijdens de Coronaperiode is gebleken dat relatief oppervlakkig contact met verschillende mensen belangrijk is. Onderzoek van Tilburg University toont aan dat mensen het praatje over bijvoorbeeld het zonnige weer veel meer missen dan gedacht. Het ontbreken van dit soort kort contact met bijvoorbeeld buren en kennissen verergert het gevoel van eenzaamheid. 

Wil jij meer leren over hoe je eenzaamheid in jouw zorginstelling tegen kunt gaan? Download dan eens ons e-book ‘Minder eenzaamheid in jouw zorginstelling: al het advies dat je nodig hebt’ en ontvang het e-book direct helemaal gratis.

Het netwerk vergroten middels technologische innovatie 

Met de Mobifem van Femly wordt beeldbellen mogelijk gemaakt in gezamenlijke woonkamers. Op het scherm van een vertrouwde televisie kunnen bezoekers inbellen en ouderen hoeven niks te doen. Zo kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk online evenementen worden georganiseerd en wordt de drempel voor een digitaal kopje koffie verlaagd. 

Er is geen vervoer nodig of andere ingewikkelde (en vaak kostbare) activiteiten.

2. Stel verwachtingen bij

Ouderen met onrealistische verwachtingen over de frequentie van contact, of hoe snel er relaties ontstaan, raken daardoor teleurgesteld. Dit kan leiden tot een gevoel van afwijzing wat leidt tot de neiging om zich af te zonderen. Uiteindelijk kunnen er zelfs depressieve gevoelens optreden.

Het kan ook dat specifieke persoonlijkheidskenmerken een rol spelen. Men kan van nature onzeker zijn. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan al in de kindertijd ontstaan zijn waardoor deze factor zich kan bewijzen als een lastige factor in de bestrijding van eenzaamheid.

Door cognitieve gedragstherapie kunnen ouderen echter inzicht krijgen in de eigen denkpatronen die leiden tot teleurstelling of negativiteit. De ondersteuning van professionals kan behulpzaam zijn tijdens het doorbreken van dergelijke patronen.

Professionele hulp is zelfs op afstand mogelijk 

De Mobifem is verrijdbaar en kan dus ook in individuele kamers geplaatst worden. Het is dus zelfs mogelijk om gedragstherapeuten via de Mobifem te laten inbellen met specifieke patiënten.

Ook het opzetten van praatgroepen met lotgenoten onder begeleiding van een professional kan helpen. Dankzij het contact met anderen voelt men zich gehoord en gezien, het is daarom goed om deze hulp te faciliteren.  

3. Leer omgaan met eenzaamheid

Een derde oplossingsrichting is het leren omgaan met gevoelens van eenzaamheid. Er zijn verschillende technieken die hierbij kunnen worden ingezet. We bespreken er hieronder een aantal. 

Durf hulp te vragen

Stimuleer ouderen om zich kwetsbaar op te stellen en om hulp te vragen. Verlaag de drempel door regelmatig gerichte vragen te stellen. Leg uit wat professionals voor hen kunnen betekenen. 

De Mobifem kan worden ingezet voor het geven van trainingen en informatiebijeenkomsten. Door het grote scherm en de centrale plek in de huiskamer, kunnen verschillende bewoners aansluiten. 

Mediteren en Mindfulness

Door meditatie en mindfulnesstechnieken toe te passen, leren mensen beter omgaan met emoties en gevoelen zoals eenzaamheid. Het vermindert stress en zorgt voor meer mentale veerkracht. 

Ontwikkel zelfliefde

Zelfliefde is een fundamenteel onderdeel van iemands mentale gezondheid. Laat ouderen stilstaan bij hun goede eigenschappen en zet hier eventueel de hulp van professionals bij in. Leer ze accepteren dat negatieve gevoelens er soms bij horen. Laat ze kennismaken met technieken om dit om te buigen naar positieve gevoelens. 

Wil jij ook aan de slag met eenzaamheidspreventie?

Ons advies: geef ouderen de kans om zo vaak mogelijk anderen te kunnen spreken en ontmoeten. Vergroot zo hun netwerk en verlaag eenzaamheid. Organiseer de juiste evenementen en geef voorlichting. Beeldbellen biedt daarin een enorme kans.

Femly helpt duizenden ouderen bij het onderhouden van hun contacten middels een nieuwe manier van videobellen. Wil jij weten hoe dat precies gebeurd? Vraag dan vrijblijvend een demo bij ons aan! We laten dan uitgebreid zien hoe Femly of de Mobifem gebruikt kunnen worden, en waarom het zo ontzettend goed werkt! 

Contact

Bedankt