VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA

BEL ONS: 085 065 72 49.       VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA

Eenzaamheid onder ouderen: hoe kun je het tegengaan en hoe groot is het probleem?

Het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen blijft een uitdaging. Met een miljoen eenzame ouderen in Nederland is een oplossing en inzet van stichtingen en het bedrijfsleven hard nodig. Gelukkig zijn er dankzij verschillende innovaties mogelijkheden op komst waarmee het bestrijden van eenzaamheid makkelijker wordt gemaakt. Zo ook op de oplossing van Femly waarmee mantelzorgers tijd besparen, familie makkelijker in contact blijft met oudere dierbaren en zorginstellingen meer kunnen bieden aan de bewoners.

Femly

Met Femly heb ik eindelijk weer tijd voor mezelf. Samen met de familie heb ik balans tussen de aandacht voor mijn moeder en de rest van mijn leven.

Eenzaamheid onder ouderen hoe groot is het probleem?

Volgens het Nationaal Ouderenfonds leven ongeveer een miljoen ouderen in Nederland in eenzaamheid. Hiervan blijken 200.000 ouderen de eenzaamheid als extreem aan te duiden. Slechts éénmaal per maand zouden ze bezoek ontvangen. Niet alleen ontvangen de ouderen weinig bezoek van familie en vrienden, ook in zorginstellingen is het vaak moeilijk om als mantelzorger de ouderen de aandacht te geven die ze verdienen. Onder andere door een hoge werkdruk en een tekort aan personeel.

Femly-oprichter Francoise de Goeijen heeft de eenzaamheid van dichtbij in de praktijk meegemaakt: ‘Helaas heb ik van dichtbij schrijnende situaties achter de voordeur gezien. Als voormalig directeur en bestuurder van enkele thuiszorgorganisaties heb ik ervaren hoe moeilijk het is om het aantal sterk toenemende ouderen voldoende aandacht te geven. Mijn passie is om ouderen toch het dagelijks levensplezier te geven ondanks dat ze eenzamer en/of kwetsbaarder worden.

Eenzaamheid onder ouderen verminderen, wat kunnen we eraan doen?

Sociaal isolement is van alle tijden, maar noodgedwongen onder ouderen is het eigenlijk niet meer van deze tijd. Het kan dat kinderen verder weg gaan wonen, dat familie een druk leven leidt en dat contact met vrienden verwatert als de wereld een stukje kleiner wordt op latere leeftijd. Er zijn echter veel initiatieven van verscheidene organisaties om eenzaamheid tegen te gaan. Daarnaast zijn er technologische ontwikkelingen die flink kunnen bijdragen aan de strijd tegen eenzaamheid. Lees ook eens onze blog Eenzaamheid verminderen? Dit zijn drie richtingen waarin jij kunt denken.’ .

Wat zijn de uitdagingen als je eenzaamheid wil bestrijden?

Het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen gaat gepaard met obstakels. Soms zijn de ouderen in kwestie niet langer fysiek in staat om actief aan sociale activiteiten deel te nemen. Het kan ook dat familie simpelweg te ver weg woont. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de ouderen verandering te imponerend vinden waardoor ze liever niet aan de slag gaan met bijvoorbeeld nieuwe technieken als videobellen via een tablet of smartphone. In de blog Bestrijden van eenzaamheid onder ouderen: 6 drempels om niet te vergeten hebben we eerder enkele drempels uiteengezet. 

Welke initiatieven tegen eenzaamheid zijn er al?

In de blog ‘3 Tips en innovaties in de zorg waarmee eenzaamheid onder ouderen wordt tegengegaan’, bespraken we hoe virtuele uitjes, digitale spellen en gamification en digitaal bezoek eenzaamheid kunnen tegengaan. Er zijn al enkele stichtingen met initiatieven waar we volkomen achter staan en waarvan we zelf graag meer willen zien. Denk aan Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan, dat een spel verzonnen heeft om gesprekken op unieke wijze te stimuleren. Zie hier wat de stichting wist te bereiken met het spel 1330.

Hoe kan technologie helpen bij het bestrijden van eenzaamheid?

Videobellen, gamification, sociale media en virtual of augmented reality kunnen allen helpen bij het bestrijden van eenzaamheid. Geheel zonder uitdagingen gaat het echter niet, veel ouderen weten niet goed hoe ze met deze innovaties om moeten gaan. Een smartphone kan al een hele uitdaging blijken en een virtual reality bril maakt het niet veel makkelijker.

Daarom is het belangrijk dat het personeel in een zorginstelling ook op de hoogte is van de mogelijkheden, en dat ze indien nodig getraind worden. De oplossingen van Femly zijn om die reden zo toegankelijk mogelijk. 

Hoe kan Femly helpen bij het bestrijden van eenzaamheid?

Femly biedt een nieuwe manier van videobellen aan. Met Femly en de Mobifem kunnen ouderen gebeld worden op hun eigen televisie. Zodra bijvoorbeeld een kleinkind naar oma belt komt het videogesprek direct op de televisie terecht. Zo hoeven de ouderen in kwestie niet te worstelen met tablets die op slot staan, telefoons kwijtgeraakt kunnen worden of met lastige apps.

Hoe moeilijk is het om met Femly aan de slag te gaan?

In onze blog Eenzaamheid bestrijden met techniek? Dit zijn dé 7 tips waarmee senioren sneller nieuwe dingen leren’. Leggen we uit hoe het zorgpersoneel te werk kan gaan bij de invoering van nieuwe technieken. Is het werken met de oplossingen van Femly dan zo moeilijk? Nee, absoluut niet. Sterker nog: Femly is makkelijker in gebruik dan alle andere besproken oplossingen, lees maar eens in de blog Hoe moeilijk is Femly? Heb je een cursus nodig?. Zo bespaar je als mantelzorger tijd, bespaar je geld en energie als zorginstelling en kun je als familielid, of vriend, direct in contact komen met een dierbare in een zorginstelling.

Wil jij meer leren over hoe je eenzaamheid in jouw zorginstelling tegen kunt gaan? Download dan eens ons e-book ‘Minder eenzaamheid in jouw zorginstelling: al het advies dat je nodig hebt’ en ontvang het e-book direct helemaal gratis. Of bestel Femly direct!