VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA

BEL ONS: 085 065 72 49.       VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA

3 Tips en innovaties in de zorg waarmee eenzaamheid onder ouderen wordt tegengegaan

Femly

Met Femly heb ik eindelijk weer tijd voor mezelf. Samen met de familie heb ik balans tussen de aandacht voor mijn moeder en de rest van mijn leven.

Sociale eenzaamheid onder ouderen is van alle tijden. Desalniettemin zal het niemand ontgaan zijn dat quarantaines en angst tijdens de gezondheidscrisis veelvoorkomende problemen konden verdiepen. Terwijl de maatschappij voorzichtig open gaat zijn er middels technologische innovaties geheel nieuwe mogelijkheden om sociale eenzaamheid veilig op te lossen. In deze blog zetten we drie tips op een rij.

Innovaties in de zorg bieden steeds meer mogelijkheden om het onderhouden, en maken van, sociale relaties gemakkelijk te maken. Sociale eenzaamheid kan immers opgelost worden middels de creatie van een groter netwerk waarin de persoon zich bevindt. Uit verschillende studies blijkt dat zelfs oppervlakkige contacten, waarbij bijvoorbeeld praatjes over het weer of het nieuws plaatsvinden, een niet te onderschatten rol spelen. 

Juist na een gezondheidscrisis is er enorm veel behoefte aan een groter sociaal leven, dit terwijl rekening gehouden wordt met een fragielere gezondheid en dus met een grotere mate van veiligheid. Kijk daarom eens naar deze technische innovaties die gemakkelijk en veilig zorgen voor een groter sociaal netwerk. 

Wil jij meer leren over hoe je eenzaamheid in jouw zorginstelling tegen kunt gaan? Download dan eens ons e-book ‘Minder eenzaamheid in jouw zorginstelling: al het advies dat je nodig hebt’ en ontvang het e-book direct helemaal gratis.

1. Virtuele uitjes zorgen voor plezier

Veel ouderen zouden er graag weer eens op uit willen, maar het gebrek aan mobiliteit vormt een vervelend obstakel. Natuurlijk kan er voor vervoer gezorgd worden maar dit is vaak een complexe en kostbare organisatie. 

De inzet van technologie voor virtuele uitjes ondersteunt de ouderen om toch een activiteit samen met anderen te ondernemen. Afgelopen jaar was er bijvoorbeeld een initiatief om het Rijksmuseum te bezoeken. Met behulp van een VR-bril werden 100 verzorgingshuizen uitgenodigd voor een virtuele rondleiding. Daarna konden ze samen napraten. 

Ook bij Femly is er een initiatief geweest waarbij een volkszanger via de Mobifem (de mobiele, verrijdbare Femly) een woonkamerconcert gaf. Vanuit de eigen woonkamer konden bewoners genieten van live muziek. 

2. Verdiep het contact en kies voor gamification

Fijne gesprekken doen ertoe. We weten allemaal dat het leuk is met iemand een goed gesprek te hebben. Het gericht inzetten van spelletjes biedt veel mogelijkheden om contacten te verdiepen op een leuke, speelse manier. 

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan ontwikkelde afgelopen jaar een spel om gesprekken te stimuleren. Het achterliggende idee: luister, probeer elkaar te begrijpen en deel vertrouwelijke dingen. Dit zorgt ervoor dat ouderen contacten verdiepen. Zie hier wat de stichting wist te bereiken met het spel 1330. 

Dit soort spellen kunnen ook online gespeeld worden. Tijdens de lockdown heeft het Femly team Party&Co gespeeld als teambuilding activiteit. Directeur Francoise de Goeijen zegt hierover: ‘Het verraste mij hoeveel lol iedereen had en hoe positief iedereen na deze activiteit was. Het ontbreken van fysiek contact in 1 ruimte misten we eigenlijk niet. Dit onderstreept dat digitaal beeldbellen nog zoveel mogelijkheden biedt.’

3. Kinderen bezoeken ouderen digitaal

In Limburg hebben verschillende scholen meegedaan met een project om kinderen en dementerende ouderen met elkaar in contact te brengen. De ervaringen waren erg positief. 

De kleine wereld wordt ineens groter en ouderen hebben weer het gevoel bij de maatschappij te horen. 

De Mobifem wordt ook veel ingezet om contact met kleinkinderen te stimuleren. Soms wonen ze ver weg, zijn ze op wereldreis of studeren ze in een andere stad. Door te beeldbellen via de vertrouwde televisie is het beeld nooit te klein of het geluid slecht.

Een van onze klanten bevestigt: ‘Ook al nemen de mentale vermogens van mijn moeder af, ze kan Femly blijven gebruiken. Ze is altijd blij als één van haar dochters (die momenteel in Canada is) of een kleinkind inbelt. Sindsdien verzorgt ze zich ook beter, ze tut zich op want ze kan ‘ bezoek’ krijgen.’

Eenzaamheid onder ouderen: ga dus voor deze tips

Hoewel eenzaamheid onder ouderen een probleem van alle tijden is, en het tijdens de gezondheidscrisis verergerde, is het tegenwoordig goed mogelijk om de problemen tegen te gaan middels innovaties in de zorg. Gamification, videobellen, virtuele uitjes. Allen zijn het oplossingen die bijdragen aan een actiever, leuker en gezonder leven van ouderen. Zelfs al maak je er kleine stappen mee, ga voor de vooruitgang en zie hoe een kettingreactie in werking treedt. Ouderen die zich beter verzorgen omdat ze digitaal gebeld kunnen worden, zullen zich ook beter voelen waardoor de stap naar een praatje met de buren ook weer kleiner wordt. Beeldbellen biedt hierin enorme mogelijkheden en wij organiseren regelmatig leuke events via de Mobifem. 

Wil jij ook aan de slag met eenzaamheidspreventie?

Femly helpt duizenden ouderen bij het onderhouden van hun contacten middels een nieuwe manier van videobellen. Wil jij weten hoe dat precies gebeurd? Neem dan eens contact met ons op of vraag een demo aan! We laten graag uitgebreid zien hoe Femly of de Mobifem gebruikt kunnen worden, en waarom het zo ontzettend goed werkt! 

Contact

Bedankt