Wist je dat ruim een miljoen Nederlanders zich erg eenzaam voelt? Dat gevoel wordt bij velen ook nog eens versterkt door het taboe dat hierop ligt. Eenzaamheid kan echter bij iedereen spelen, ongeacht de leeftijd, omgeving of het aantal vrienden dat iemand heeft.

Om eenzaamheid bespreekbaar te maken is er van 1 tot en met 8 oktober extra aandacht voor dit onderwerp tijdens ‘de week tegen eenzaamheid’. Zeker in deze tijd dat het Coronavirus nog om ons heen grijpt is dit een actueel en belangrijk onderwerp.

Oorzaken van eenzaamheid

Je eenzaam voelen kan een duidelijke oorzaak hebben, maar kan ook plotseling ontstaan door een opeenstapeling van omstandigheden. De impact hiervan kan groot zijn. Vaak wordt gedacht dat het alleen gaat om eenzame ouderen, maar eenzaamheid staat volledig los van leeftijd.

    Veelvoorkomende oorzaken van eenzaamheid:

  • Verandering van relaties, zoals een scheiding of overlijden van een dierbare (emotionele eenzaamheid). Door het wegvallen van vrienden of naasten wordt de wereld wordt kleiner.
  • Omstandigheden die eenzaam maken, zoals pesten of geldproblemen. Mede door het mentale aspect van deze problemen trekken mensen zich vaak terug uit hun omgeving.
  • Het verlenen van mantelzorg, waardoor men in een sociaal isolement terechtkomt (sociale eenzaamheid).
  • Onderneem actie!

    Ervaar jij periodes van eenzaamheid? Of ken jij iemand die zich alleen voelt? Dan is het belangrijk dat je hier iets mee doet. Hoe eerder eenzaamheid wordt herkend, hoe dichterbij de oplossing meestal ligt.

    Tips tegen eenzaamheid

    1. De eerste stap om eenzaamheid aan te pakken is om in contact te komen met anderen. Ontmoeten en verbinden staan hierin centraal.
    2. Ga groepslessen volgen bij een sportschool om nieuwe mensen te leren kennen of sluit je aan bij een creatief clubje. Doe bijvoorbeeld een cursus voor hobbyisten (schilderen, boetseren, tekenen) of vrijwilligerswerk.
    3. Je kunt ook eerst in je eigen kennissenkring beginnen. Maak bijvoorbeeld een afspraak door iemand uit te nodigen voor een kop koffie. Mensen zijn immers sociale dieren, dus meestal vinden mensen het juist fijn om tijd met anderen door te brengen.
    4. Daarnaast zijn er diverse instanties en initiatieven die eenzaamheid willen tegengaan. De website Eenzaam.nl is, net als ‘de week tegen eenzaamheid’, een initiatief van het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’. Hier vind je meer tips. Je kunt er ook in contact komen met mensen die iets voor jou kunnen betekenen.

    Meer info over ‘de week tegen eenzaamheid’ >   

    Meer grip op het leven met Femly

    Er zijn in de strijd tegen eenzaamheid ook handige tools voor mantelzorgers. Via Femly maak je gemakkelijker contact met ouderen. Door middel van beeldbellen kun jij jouw naaste toch de aandacht geven die hij of zij nodig heeft, maar heb je ook tijd over voor jezelf.

    Daarnaast kan elk ander familielid ook gemakkelijk contact maken. Op deze manier creëer je balans tussen het verlenen van zorg en je eigen leven. 

    Lees meer over Femly >

    Direct Femly bestellen

    Voor maar € 19,95 per maand!
    SPECIALE ACTIE: Gedurende 4 proefweken kun je gratis je abonnement annuleren. Dat is 2 weken langer dan normaal!

    Wij hechten waarde aan persoonlijk contact

    Het team achter Femly bestaat o.a. uit Françoise de Goeijen.
    Samen helpen ze graag op weg om jouw systeem volledig klaar voor gebruik te maken.
    Neem telefonisch contact met ons op of stuur jouw vraag via het contactformulier.

    Contact opnemen

    Femly in de media

    Tv aan, eenzaamheid uit

    Veel ouderen kunnen niet overweg met bijvoorbeeld een tablet of mobiele telefoon. De televisie is daarentegen een bekend apparaat voor veel ouderen. Via de app kunnen familie en vrienden beeldbellen, maar ze kunnen ook foto's of filmpjes sturen, een agenda bijhouden of berichten sturen. Op deze manier blijven de ouderen toch in contact met hun familie in deze moeilijke tijd.

    Artikel bekijken

    Tv aan, eenzaamheid uit

    Start-up Femly heeft het drukker dan ooit. Het bedrijf heeft een dienst ontwikkeld waardoor mensen via de televisie kunnen videobellen. Dat is ideaal voor ouderen die niet met een tablet of smartphone overweg kunnen. Het initiatief is in tijden van isolatie dan ook zeer welkom.

    Artikel bekijken

    Veelgestelde vragen

    Hoe kan ik Femly bestellen?

    Druk op de knop “Bestellen” en volg het orderproces. Geplaatste orders voor dinsdag 15.00 worden woensdag met PostNL gestuurd. In de meeste gevallen ontvang je de Femly dan op donderdag. Per mail ontvang je informatie over de bezorging, de gebruikersinstructies en de inloggegevens. Te maken keuzes in het bestelproces: Wil je Femly gebruiken op de […]
    Lees meer

    Kan Femly ook gebruikt worden zonder internet?

    Nee, voor Femly is internet nodig: ofwel via een ethernetkabel, ofwel via wifi. Indien er geen vaste aansluiting in huis is, kan Femly toch simpel internet in huis krijgen met zogenaamde MIFI router. Femly kan dan gewoon gebruikt worden. Neem via info@femly contact op voor meer informatie.


    Lees meer
    Mijn moeder kan niet omgaan met een smartphone/is dementerend/gaat snel cognitief achteruit. Kan ze Femly dan wel gebruiken?

    Jazeker! Femly is juist bedoeld voor deze ouderen. Met de grote Femly TV is alles goed te zien en te horen. Daarnaast hoeft de oudere NIETS te doen! Zodra er foto’s gestuurd worden, kan zij die zien op haar Femly scherm.  Als er gebeld wordt, ziet en hoort zij, een inkomende oproep op het scherm. […]
    Lees meer

    Wat is de levertijd van Femly?

    We proberen Femly uiteraard zo snel mogelijk te bezorgen. Ontvangen orders voor dinsdag 15.00 worden woensdag met PostNL verstuurd. In de meeste gevallen ontvang je de Femly dan op donderdag. Per mail ontvang je informatie over de bezorging, de gebruikersinstructies en de inloggegevens.


    Lees meer
    Mijn vader (of moeder) zit in een verzorgingshuis, kan Femly daar ook gebruikt worden?

    Ja! Als er Wifi in het huis aanwezig is, kan een voorgeprogrammeerde Femly afgeleverd worden voor de deur.  Het enige wat nog hoeft te gebeuren: de TV plaatsen in de kamer en de stekker in het contact steken.


    Lees meer