Mantelzorg is onbetaalde zorg en ondersteuning die partners, kinderen, familieleden, vrienden of kennissen aan een naaste verlenen. Op deze manier zorgen voor je naasten is voor de meeste mensen vanzelfsprekend, maar als mantelzorger kies je er niet altijd voor. Je doet het omdat het je overkomt, omdat je een emotionele band hebt met de persoon die zorg nodig heeft. Uit cijfers blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders een taak als mantelzorger vervult. Mantelzorg is dus een hele belangrijke – vaak onmisbare – factor in het leven van veel mensen.
Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met het begrip: mantelzorg. Misschien ben je mantelzorger, word je mantelzorger? Of misschien heb je zelf in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig.
Wanneer ben je mantelzorger?
De hulp of zorg die je als mantelzorger verleent, begint vaak klein. ‘Even’ een boodschap doen, want als je zelf ook nog naar de supermarkt moet, is dat een kleine moeite! Als je er dan toch bent, kun je net zo goed ‘even’ de was doen of snel stofzuigen. Soms is het alleen een snelle check of alles goed gaat. Samen koffie drinken, een stukje wandelen of emotionele steun bieden. Allemaal verschillende vormen van mantelzorg. In het begin zijn het misschien een aantal uurtjes per maand, wat vaak nog prima te combineren is met je eigen baan, huishouden en/of gezin. Totdat de maandelijkse verzorgingen langzamerhand worden uitgebreid naar dagdagelijks. Dat kan soms zwaar zijn. Zeker als de zorg langdurig aanhoudt.
Waarom is mantelzorg zo belangrijk?
Dankzij mantelzorg kunnen mensen vaak langer thuis blijven wonen. Doordat je bijvoorbeeld als partner gedeeltelijk de zorg op je neemt, of als zoon of dochter één van jouw (schoon)ouders intensief verzorgt, is langer thuis blijven wonen mogelijk. Vooral voor mensen met dementie is het belangrijk om in een vertrouwde omgeving te leven en hun eigen contacten zo lang mogelijk te kunnen onderhouden.
Niet alleen voor de persoon die zorg nodig heeft is mantelzorg van belang. Ook voor zorgpersoneel spelen mantelzorgers een belangrijke rol. Doordat je als mantelzorger veel meer tijd doorbrengt met je partner, vader, moeder, vriend of kennis ben je een expert voor hen. Je merkt andere dingen op en weet soms beter wat wel of niet goed is. Die ervaringskennis is uiterst waardevol en een goede aanvulling op de vakkennis van zorgpersoneel.
Wat als mantelzorg te zwaar wordt?
Zorg bieden aan een ander kan heel erg zwaar zijn. Niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel. De zorg voor mensen met dementie vraagt veel aandacht. Bovendien heb je als mantelzorger ook je eigen zorgen. Veel mantelzorgers gunnen zichzelf nauwelijks vrije tijd. Begrijpelijk, maar dat maakt de last ook zwaarder.
Belangrijk is dat je je vooral niet schuldig voelt. Zorg ervoor dat je hulp inschakelt en op tijd rust neemt. Want wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter zorgen voor je naaste.